Informatie betreft het taekwon-do examen

Voor degene die nog niet weten wat het taekwon-do examen inhoud of om nog even het geheugen op te frissen, hebben we  informatie gebundeld op deze pagina. Bij Taekwon-do wordt er gewerkt met graduaties die zijn te herkennen aan de  verschillende kleuren van de band (Ti) die de leerlingen dragen. Doormiddel van periodieke examens is er de mogelijkheid voor de leerlingen die er klaar voor zijn om een graduatie te stijgen. De graduatie gaat als volgt.

- 10e kup witte band

-   9e kup witte band/gele slip

-   8e kup gele band

-   7e kup gele band/groen slip

-   6e kup groene band

-   5e kup groene band/blauwe slip

-   4e kup blauwe band

-   3e kup blauwe band/rode slip

-   2e kup rode band

-   1e kup zwarte slip

 

Hierna kan men de 1e dangraad behalen (zwarte band) en ook dan is er de mogelijkheid om graduaties te stijgen tot wat slechts enkele (Grandmasters) is gelukt na een leven vol toewijding tot en met 9e dan.   

Voordat er een examen gaat plaats vinden wordt er al geruime tijd van te voren aan bepaalde onderdelen extra aandacht besteed die in het examen terug komen. Tijdens de lessen wordt er ook gekeken naar welke leerlingen de stof (bijna) beheersen en potentie hebben om het examen positief af te leggen en waar nodig wordt er extra aandacht aan de onderdelen besteed. In de laatste weken worden er ook nog extra examentrainingen georganiseerd. Uiteindelijk worden er vanaf 2 weken voor het examen tijdens de lessen examen-strookjes uitgedeeld aan de leerlingen die de examenstof geheel zelfstandig beheersen.

Het is niet zo dat als een leerling geen strookje ontvangt en dus nog geen examen mag doen het aan de inzet van de leerling ligt of dat dat deze heeft gefaald. Het examen is er alleen voor de leerlingen die er klaar voor zijn. Elk half jaar zijn er weer nieuwe examens en wordt deze procedure weer herhaald. Leeftijd, frequentie van de aanwezigheid bij de lessen,  de te behalen graduatie  etc hebben ook allemaal invloed op hoe snel de  kan examenstof worden opgepakt. Iedere leerling zal op zijn eigen tempo naar een eventueel examen toe werken.

 

Wanneer is het examen en uit welke onderdelen bestaat het?

Het volgende examen voor de jeugd staat gepland op zondag 11 februari 2024 voor de jeugd.

Voor de junioren/senioren is het examen op maandagavond 12 februari 2024 (19:00 uur) (alle graduaties)

De tijden voor de jeugd zijn als volgt gebaseerd op de graduatie waarvoor je examen gaat doen:

Gele slip (9e kup) en gele band (8e kup) 10:oo uur tot ongeveer 11:30 uur (15 min van te voren aanwezig om te oefenen).

Groene slip (7e kup) en groene band (6e kup) 11:30 uur tot ongeveer 13:00 uur (15 min van te voren aanwezig om te oefenen).

Blauwe slip en hoger begint om 13:00 uur.  Eindtijd niet bekend. (30 min van te voren aanwezig om te oefenen).

De eindtijd is een richttijd en kan natuurlijk een beetje uitlopen. De zaal is in 2 delen opgesplitst. Aan 1 kant is het examen en aan de andere kant kan de volgende groep in stilte oefenen.

Het examen bestaat uit het beheersen van:

-  Alle tuls (stijlpatronen) tot en met de volgende graduatie 

-  Alle stap- sparring  tot en met de volgende graduatie

-  Sparring (laten zien van aanval- en verdedigingstechnieken tijdens een vrije sparringpartij)

-  Breaktest (Het breken van één of meerdere planken met een hand of voettechniek)

Uiteraard kun je ook thuis de examenstof oefenen. We  kregen regelmatig de vraag of we video materiaal hadden van de tuls om deze thuis te kunnen oefenen. We hebben een overzicht voor jullie gemaakt met bijbehorende info. Die kun je bekijken door onderaan deze pagina op de button "Tuls examen" te klikken of op de website onder het kopje "leden" "tuls" te kijken.

 

Publiek is natuurlijk welkom! De examenkandidaten hebben daar hard voor gewerkt. Ouders, opa's, oma's etc mogen allemaal komen.

 

Strookje ontvangen? Lever deze dan z.s.m. weer in. Er wordt een kleine bijdrage in de kosten van het examen berekend. Deze dien je tegelijktijdig met het strookje af te geven. 

Belangrijke regel tijdens het examen! De gymzaal zal in 2 delen worden opgedeeld. Aan de ene kant zal het examen plaatsvinden en aan de andere zijde zullen we oefenen. Iets anders is niet toegestaan. Spelen, voetballen etc doen we absoluut niet om er voor te zorgen dat we het examen niet verstoren. We zijn zo stil als mogelijk tijdens op het moment van examen. De kandidaten  moeten zich kunnen concentreren!

Mochten er nog vragen zijn dan kun je die gerust stellen bij ons persoonlijk of via de app of mail!