Beste leden,

Een tul is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders die volgens een vast patroon worden gelopen. Tijdens uitvoering van de tuls worden de verschillende technieken uit het Taekwon-do beoefend waarbij balans, kracht en spierbeheersing, ritme en ademhaling worden getraind. Voor iedere graduatie  dient de taekwon-doïn een bepaald aantal tuls te beheersen

De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon symboliseert of helden uit de Koreaanse geschiedenis of objecten gerelateerd aan historische gebeurtenissen.

 

Van de 24 patronen ( tuls) vind je de eerste 10 tuls die nodig zijn  tot aan de 1e dangraad  ( zwarte band) hieronder als extra hulpmiddel.. Deze kun je gebruiken om ook thuis aan je vaardigheden te werken.  Belangrijk is wel dat je geen tul gaat oefenen die hoger is dan degene die je nodig hebt voor je eerstvolgende graad. Pas als je de tul volledig beheerst en het examen positief hebt afgerond wordt het tijd om je op de volgende tul te concentreren na instructies van je leraar. Bij vragen of onduidelijkheden  kun je altijd bij je leraar terecht.1. Chon Ji

Betekenis: Hemel en aarde
Aantal bewegingen: 19
Graduatie: 9e kup ( gele slip)
In het oosten wordt hemel en aarde geïnterpreteerd als de creatie van de wereld of het begin van de menselijke geschiedenis. Vandaar dat Chon Ji het eerste patroon is dat de beginner dient te leren. Het patroon bestaat uit twee identieke delen: één deel dat de hemel weerspiegeld, de ander de aarde.

 

2. Dan Gun 

 

Betekenis: Stichter van Korea
Aantal bewegingen: 21
Graduatie: 8e kup  ( gele band)
De tweede tul, Dan Gun, is genoemd naar de heilige Dan Gun, de legendarische stichter van Korea in het jaar 2333 v.C. De tul bestaat uit 21 bewegingen.

 

3. Do San

 

Betekenis: Opstandeling Ahn Chang-Ho
Aantal bewegingen: 24
Graduatie: 7e kup (groene slip)
Do San, de naam van de derde tul, is het pseudoniem van opstandeling Ahn Chang-Ho (1876-1938). De 24 bewegingen weerspiegelen zijn volledige leven, dat hij gewijd heeft aan het verbeteren van de educatie in Korea en haar vrijheidsbeweging.

4. Won Hyo

 

Betekenis: Monnik die boeddhisme introduceerde in Korea
Aantal bewegingen: 28
Graduatie: 6e kup (groene band)
De vierde tul, Won Hyo, is vernoemd naar de monnik die het Boedhisme introduceerde in de Silla dynasty in het jaar 686 n.Chr. Hij speelde een doorslaggevende rol in de bekering van het platteland van Silla tot het Zuiver Land-boeddhisme. Hij verzette zich tegen de wederzijdse confrontatie van de verscheidene boeddhistische leerscholen en predikte verdraagzaamheid en stelde ook voor gewone mensen als vissers en handwerkers een wedergeboorte in het paradijs in voor uitzicht. Door zijn toedoen werd zo’n tachtig procent van de bevolking aanhanger van de leer die hij predikte.

 

5. Yul Gok

 

Betekenis: Filosoof Yi I
Aantal bewegingen: 38
Graduatie: 5e kup (blauwe slip)
Yul Gok is het pseudoniem van de filosoof en geleerde Yi I (1536-1584) bijgenaamd “Confucius van Korea”. De tul kent 38 bewegingen die refereren aan zijn geboorteplaats op 38 graden latitude. Het diagram weerspiegelt metaforisch “geleerde”.

 

6. Joong Gun

 

Betekenis: Opstandeling Ahn Joong Gun
Aantal bewegingen: 32
Graduatie: 4e kup ( Blauwe band)
De tul Joong Gun dankt haar naam aan de rebel Ahn Joong Gun, die Hiro-Bumi Ito, de eerste Japanse gouverneur-generaal van Korea, vermoorde. Er zijn 32 bewegingen in dit patroon, exact het aantal jaren dat Ahn Joong Gun leefde, alvorens geëxecuteerd te worden in de gevangenis (1910).

 

7. Toi Gye

 

Betekenis: Koreaanse geleerde Yi Hwang
Aantal bewegingen: 37
Graduatie: 3e kup (rode slip)
Toi-Gye is de schrijfnaam van een bekende Koreaanse geleerde: Yi Hwang (16e eeuw). Yi Hwang was een authoriteit op het gebied van Neo-Confucianisme. De 37 bewegingen staan voor zijn geboorteplaats op de 37ste breedte graad. Het diagram weerspiegelt metaforisch geleerde.

 

8. Hwa Rang

 

Betekenis: Jongerenbeweging uit de 7de eeuw
Aantal bewegingen: 29
Graduatie: 2e kup (rode band)
Hwarang is vernoemd naar de Hwarang jongerenbeweging, die ontstond in de vroege 7de eeuw. De tul telt 29 bewegingen, die verwijzen naar de 29ste Infanterie divisie, waar Taekwon-do verder ontwikkelde.

 

9. Chung Mu

 

Betekenis: Yi Soon-Sin, uitvinder van eerste oorlogsschip
Aantal bewegingen: 30
Graduatie: 1e kup ( zwarte slip)
Chong Moo was de bijnaam van Admiraal Yi Soon-Sin, uitvinder van het eerste oorlogsschip (Kobukson) in 1592. Men zegt dat dit schip de voorloper is van de huidige onderzeeërs. Het patroon eindigt met een linkerhand aanval om de rouwige dood van de admiraal, die geen kans kreeg zijn ongekende talent te tonen.

 

10. Kwang Gae

 

Betekenis: Koning van Koguryo Kwan Gae Toh Wang
Aantal bewegingen: 39
Graduatie: 1e dan (zwarte band)
De tul Kwang Gae dankt zijn naam aan de 19de koning van het Koguryo rijk: Kwan Gae Toh Wang. Deze koning heroverde alle verloren territoria, inclusief het grootste gedeelte van Matsjoerije. Het diagram staat voor expansie, de 39 bewegingen zijn de eerste twee cijfers uit zijn troningsjaar: 391 n.Chr.